Nederlandsche Briard Club

31 juli kopijsluiting Clubblad september – oktober .

juni 16, 2017Nieuws

Heeft u iets leuks mee gemaakt, of doet u een sport met uw Briard en wilt u daar over schrijven dan kan dat. Ook de minder leuke dingen zoals afscheid moeten nemen van uw trouwe viervoeter,  het is altijd fijn als lezers hun verhaal vertellen en met ons willen delen.
U kunt het sturen voor 31 juli naar redactie@briard.nl

 

Maar ook als hij jarig is dan willen wij ze graag in het zonnetje zetten in het Clubblad.
Als uw briard in mei en juni jarig is stuur dan voor 31 juli een leuke foto van uw hond met naam en geboortedatum naar onze redactie redactie@briard.nl

SYMPOSIUM GENETICA VOOR DE KYNOLOGIE

mei 31, 2017Nieuws

Op woensdagavond 14 juni 2017 organiseert het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) in samenwerking met de Raad van Beheer het jaarlijkse symposium Genetica voor de Kynologie.

Het programma gaat in op de ontwikkeling van een methodiek om te komen tot een duurzame fokkerij van gezonde honden. De Raad van Beheer en het ECGG inventariseren nu wat de beste manier is om incidentiemetingen, klinische (screenings-)data, genetische data en afstammingsgegevens te integreren. Het plan van aanpak wordt uitgelegd en toegelicht door dr. Hille Fieten, waarna prof.dr. Jan Rothuizen ingaat op de voortgang van de incidentiemetingen van ziekte in de populatie. Drs. Mark Dirven en dr. Paul Mandigers, beiden als specialist verbonden aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, gaan in op de ontwikkeling van respectievelijk klinische screeningsprogramma’s en DNA-tests binnen het ECGG. Verder is het van belang om over de landsgrenzen heen te kijken: de Raad van Beheer en het ECGG hebben een actieve bijdrage geleverd aan de workshop van het International Platform for Dogs, waarvan drs. Laura Roest van de Raad van Beheer verslag zal doen.

Locatie symposium:
Collegezaal Gezelschapsdieren, prof. dr. H. Jakobgebouw, Münsterlaan 7 te Utrecht.

Meer informatie en aanmelden:
De avond zal aanvangen om 19.00.
Voor meer informatie, zoals het programma, gaat u naar de website van het ECGG.

U kunt zich hier ook aanmelden voor het symposium. Deelname kost € 20 p.p. en de uiterste inschrijfdatum is 9 juni 2017. 

Raad van Beheer Kennis tour

februari 17, 2017Nieuws

kennis tour

RAAD VAN BEHEER KENNIS TOUR 2017: SCHRIJF JE NU IN!

Wegens groot succes organiseert de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie over houden van honden, ook dit jaar weer een lezingen tour door het land: de Raad van Beheer Kennis Tour.  De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommisies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant. De inschrijving is nu open.

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen door toonaangevende sprekers. Dit jaar zijn er maar liefst zes verschillende sessies:

  1. ‘Van pup tot pensioen – een uniek kijkje achter de schermen bij Hulphond Nederland’ door Sandra Huisman en Pieter Blickman. De volledige opbrengst van deze lezing komt ten goede aan Hulphond Nederland.
  2. ‘Epilepsie: voorkomen, erfelijkheid, behandeling, valkuilen’ door dr. Paul Mandigers (1e sessie is al vol, er zijn 2 extra sessies ingepland).
  3. ‘De wereld van kleuren bij honden – vachtkleuren’ door Marjolein Roosendaal.
  4. ‘De wereld van kleuren bij honden  – ogen & neuzen en kleurgebonden ziektes’ door Marjolein Roosendaal.
  5. ‘Propriocepsis voor de pup’ door Sam Turner.
  6. ‘Fokken voor diversiteit – de noodzaak van dek-beperkingen en het nut van inkruisen van andere rassen’ door dr. Pieter Oliehoek.

De Kennis Tour sessies vinden door het hele jaar ’s avonds plaats op verschillende locaties door het land. Mede dankzij onze partners Proteq Dier & Zorg, Eukanuba en dit jaar ook Bayer Animal Health,  kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief (€ 19,50 incl. BTW) organiseren.

Meer informatie en inschrijven
Meld je nu aan, vol = vol. Voor alle data, locaties én inschrijvingen zie www.houdenvanhonden.nl/kennistour

Wij vragen uw hulp voor de promotie van de petscan!

oktober 8, 2016Nieuws

WIJ VRAGEN UW HULP VOOR DE PROMOTIE VAN DE PETSCAN BIJ DIERENARTSPRAKTIJKEN IN NEDERLAND

Als onderdeel van Fairfok [LINKJE: https://www.houdenvanhonden.nl/gezond-fokkenmet-fairfok/plan-fairfok/] heeft het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht de PETscan ontwikkeld, één van de instrumenten om erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken in beeld te brengen. In deze landelijke database worden de diagnoses van Nederlandse dierenartsen gebundeld, zodat men kan meten wat de belangrijkste ziekten per ras zijn. Voor het welslagen van PETscan moeten nog meer dierenartsen meedoen.
Lees verder →

Oproep!

oktober 1, 2016Nieuws

Oproep DNA-onderzoek ectopische ureteren (EU)

Medewerkers van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, staan op het punt te starten met een onderzoek naar de erfelijke basis van het ontstaan van ectopische ureteren bij de Briard en andere rassen.
Voor dit DNA-onderzoek zijn bloedmonsters nodig van Briards waarbij de diagnose EU met zekerheid gesteld is.
Lees verder →