Nederlandsche Briard Club

Uitnodiging Fokkersoverleg

februari 8, 2019Nieuws

 Algemene ledenvergadering

januari 28, 2019Nieuws

Raad van Beheer Kennis tour

juni 10, 2018Nieuws

kennis tour

RAAD VAN BEHEER KENNIS TOUR 2018: SCHRIJF JE NU IN!

Wegens groot succes organiseert de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie over houden van honden, ook dit jaar weer een lezingen tour door het land: de Raad van Beheer Kennis Tour.  De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommisies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant. De inschrijving is nu open.

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen door toonaangevende sprekers. Dit jaar zijn er maar liefst zes verschillende sessies:

  1. ‘Van pup tot pensioen – een uniek kijkje achter de schermen bij Hulphond Nederland’ door Sandra Huisman en Pieter Blickman. De volledige opbrengst van deze lezing komt ten goede aan Hulphond Nederland.
  2. ‘Epilepsie: voorkomen, erfelijkheid, behandeling, valkuilen’ door dr. Paul Mandigers (1e sessie is al vol, er zijn 2 extra sessies ingepland).
  3. ‘De wereld van kleuren bij honden – vachtkleuren’ door Marjolein Roosendaal.
  4. ‘De wereld van kleuren bij honden  – ogen & neuzen en kleurgebonden ziektes’ door Marjolein Roosendaal.
  5. ‘Propriocepsis voor de pup’ door Sam Turner.
  6. ‘Fokken voor diversiteit – de noodzaak van dek-beperkingen en het nut van inkruisen van andere rassen’ door dr. Pieter Oliehoek.

De Kennis Tour sessies vinden door het hele jaar ’s avonds plaats op verschillende locaties door het land. Mede dankzij onze partners Proteq Dier & Zorg, Eukanuba en dit jaar ook Bayer Animal Health,  kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief (€ 19,50 incl. BTW) organiseren.

Meer informatie en inschrijven
Meld je nu aan, vol = vol. Voor alle data, locaties én inschrijvingen zie www.houdenvanhonden.nl/kennistour

Onderzoek naar het invriezen van hondensperma

april 13, 2018Nieuws

Voor onderzoek naar het invriezen van hondensperma en hiervoor zijn wij op zoek naar intacte reuen die sperma kunnen afstaan. Wij doen onderzoek naar het invriesproces van hondensperma om zo de kwaliteit van ingevroren sperma te kunnen vergroten.

De sperma afname wordt gedaan bij Dierenkliniek Eersel. Het onderzoek vindt plaats boven de dierenkliniek, in het Cryolab Eersel. 

Het spermamonster wordt beoordeeld op beweeglijkheid. Wanneer er voldoende bewegende spermacellen aanwezig zijn, zullen deze worden beoordeeld op morfologie. Indien de morfologie uitwijst dat er voldoende normaal uitziende cellen aanwezig zijn, is het monster geschikt voor ons onderzoek. Wanneer u meewerkt aan ons onderzoek, ontvangt u dus sowieso een gratis kwaliteitsrapport. Wanneer het monster van voldoende kwaliteit is, zal het worden gebruikt voor ons onderzoek. Dit sperma zal na onderzoek worden vernietigd. 

Indien de hoeveelheid afgenomen spermacellen het toelaat, is er de mogelijkheid om de rest van het monster gratis te laten invriezen. Wanneer u voor deze optie kiest, hoeft u enkel de opslag te betalen (78,50 per reu per jaar). Wanneer u geen gebruik wilt maken van deze optie, zal ook de rest van het sperma worden vernietigd.

Heeft u een niet-gecastreerde reu beschikbaar en wilt u meedoen met het onderzoek? Mail ons dan op: SG.Janssen@student.has.nl of bel naar 06-13097136 voor meer informatie.

Veel dank alvast!

Met vriendelijke groeten,
Steffi Janssen
Fenna Meulemans
Cryolab Eersel

Te allen tijde zal het VFR NBC leidend blijven!

Wijziging Verenigingsfokreglement per 01-01-2018

januari 2, 2018Nieuws

Vanaf 1 januari 2018 wijzigt het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG), in die zin dat de 12 maanden regel wordt aangepast.

Dit heeft ook gevolgen voor het Verenigingsfokreglement (VFR), te weten dat artikel 3.5 van het VFR gewijzigd zal worden. De tekst van het nieuwe artikel VIII.1 lid 5 KR en hiermee dus ook van artikel 3.5 van het VFR zal gaan luiden:

“Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van tenminste 12 maanden zit.”

Deze wijziging heeft geen verstrekkende gevolgen, aangezien tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten nog steeds een termijn van 12 maanden dient te zitten en bij de gewijzigde regel nog steeds gerekend zal worden met de geboortedatum. Het enige verschil met de oude regel is dat nu de dekking strafbaar is gesteld in plaats van de geboorte.

De Nederlandsche Briard Club is verplicht deze wijziging terstond door te voeren in het VFR, aangezien deze wijziging reeds op 2 december 2017 door de Algemene Vergadering van de Vereniging Raad van Beheer is vastgesteld. Deze wijziging behoeft ingevolge artikel 1.3 van het VFR ook niet de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging.  Het aangepaste VFR treedt – evenals de KR wijziging – op 1 januari 2018 in werking.

Voor nieuw aangepast Verenigingsfokreglement klik hier